1000₺ VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO
1000₺ VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO
ORGANİK TARIM NEDİR?

ORGANİK TARIM NEDİR?

Apr 26, 2023

ORGANİK TARIM TÜKETİCİ BİLGİLERİ

Organik tarım nasıl bir üretim şeklidir, organik tarımın amacı nedir? Organik tarım sisteminin avantajları nelerdir?

Organik tarım; 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına ilişkin Yönetmelik kapsamında yapılmaktadır. Bu üretim sisteminde yönetmelikler çerçevesinde izin verilen girdilerin kullanıldığı, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı, izlenebilirliği olan bir üretimdir.

Organik tarımın amacı ve avantajı; Sağlığımızı korumak ve sağlıklı nesiller meydana getirmek için organik ürün tüketmeliyiz. Organik ürün tüketerek sağlığımızı korurken toprak, su ve havayı kirletmeden çevre ve canlıları koruyan tarımsal üretim yöntemini de desteklemekteyiz.

 Organik Tarım güvenilir, GDO’ suz ve hormonsuz ürünler sunar. Organik ürün tüketerek sağlığımızı korurken toprak, su ve havayı kirletmeden çevre ve canlıları koruyan tarımsal üretim yöntemini de desteklemekteyiz. Bu sayede gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmış olacağız.

Organik Tarım,  hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan işlemlerde Bakanlığımız tarafından yetkilendirilmiş Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşları tarafından kayıt altına alınarak kontrol edilmekte ve ürünün ve girdinin geldiği her aşama sertifikalandırılmaktadır.  Organik  ürünün etiket bilgileri ve organik ürün sertifikası ile izlenebilirliği sağlanmaktadır.


Organik ürün alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Organik ürün; 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik kuralları çerçevesinde, Bakanlıkça yetkilendirilmiş kuruluşlarca kontrolü yapılmış ve sertifikası düzenlenmiş, etiket bilgilerinde organik ürün logosu ve sertifika bilgilerinin yer aldığı gıdaları ifade etmektedir.

Organik ürünlerin ürün sertifikası bulunmaktadır. Etiketli ürünlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yetkilendirdiği kuruluşun adı-logosu, kod numarası, müteşebbis veya ürün sertifika numarası, Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’te belirtilen organik ürün logosu bulunmalıdır.

Logolarda kullanılacak renkler; yeşil, mavi, siyah ve beyazdır.

ORGANİK=EKOLOJİK=BİYOLOJİK Eş Anlamlıdır

 “% 100 Doğal, Hormonsuz, Hakiki, Köy ürünü, Saf, gibi tanımlanan ürünler Organik Ürün değildir. Tüketiciye ürün hakkında hiçbir garanti vermez.

Organik tarım sertifikasını vermeye kimler yetkilidir?

Organik tarımda kontrol ve sertifikasyon yapmak üzere Bakanlıktan çalışma yetkisi alan gerçek veya tüzel kişilere yetkilendirilmiş kuruluş denmektedir. Yetkilendirilmiş kuruluşlar, kontrol ve sertifikasyon kuruluşu, kontrol veya sertifikasyon kuruluşu olabilmektedir. Sertifika vermeye kontrol ve sertifikasyon kuruluşu veya sertifikasyon kuruluşu yetkilidir.