Fermente ürünler yüzyıllardır mutfakların ve sofraların vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Bu ürünler lezzetli olmasının ötesinde sağlığa da fayda sunabilmektedirler. Fermente ürünler mikroorganizmaların besin maddelerini dönüştürmesi ile elde edilen besinleri içerir. Bu işlem neticesinde besinlerin tadı, dokusu ve besin değeri değişir.
Fermente ürünler arasında yoğurt, peynir, turşu, nar ekşisi ve sirke vardır. Bu ürünler, vitamin ve minerallerin emilimini kolaylaştırır. Böylece vücudun besinlerden en iyi şekilde faydalanmasını sağlamaktadır.
Fermente ürünler lezzetli ve sağlıklı bir şekilde beslenmenize yardımcı olur. Peki, fermente ürünler ve besinler nelerdir?
Sirke
Turşu
Nar ekşisi
Yoğurt
Peynir
Kefir
Kımız
Kurut
Soya sosu
Fermente ürünlerin bazı faydaları bulunmaktadır. Bunlar;
Fermente ürünler probiyotik bakımından zengindir. Probiyotikler, bağırsak florasını dengeleyerek sindirim sağlığını destekler.
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Probiyotikler, bağışıklık sisteminin işlevini optimize ederek hastalıklara karşı direnci artırabilir.
Fermente ürünler vitamin ve minerallerin emilimini kolaylaştırarak genel vücut sağlığını koruyabilir. Bu sayede vücut, besinlerden en verimli şekilde yararlanabilir.
Antioksidan bakımından zengin olan fermente ürünler serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyabilir.
Bu ürünler kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya destek olur.
Fermente ürünler metabolizmayı hızlandırıp kilo vermeyi sağlayabilir. Bu sayede formunuzu korumanıza destek olur.
Fermente ürünlerin saklama süresi üründen ürüne değişkenlik göstermektedir. Fakat genel olarak şu faktörlere dikkat edebilirsiniz:
Yoğurt, buzdolabında 7 ila 10 gün saklanabilmektedir. Çoğu fermente ürün, soğukta saklanmalıdır. Turşu, lahana turşusu ve kefir gibi ürünler soğukta saklanması gerekmektedir.
Bazı fermente ürünler de oda sıcaklığında saklanabilmektedir. Bu ürünleri saklamak için hava geçirmez kaplar kullanmalısınız. Böylece küf ve bakteri oluşumunu azaltırsınız. Cam kavanozlar ve plastik kaplar kullanılabilir.
Fermente ürünleri saklarken hijyen kurallarına dikkat etmelisiniz. Bu ürünleri doğrudan güneş ışığından uzak tutmanız gerekir.
Bazı fermente ürünler ise nemli ortamlarda saklanmalıdır. Bu ürünün kurumasını önlemektedir.
Farklı fermente ürün türlerinin saklama koşullarını öğrenmek için detaylı araştırmalar yapmalısınız. Emin olmamanız durumunda fermente ürün uzmanına danışmalısınız.