Meyve kurusu taze meyvelerin kurutulması ile elde edilir. Sağlıklı atıştırmalıklardan bir tanesidir. Hem lezzetli hem de besleyici olan bu atıştırmalıklar, sağlıklı yaşam tarzı benimseyenlere hitap eder. Meyve kuruları doğal olarak şeker içerir. Bu nedenle tatlı ihtiyacını sağlıklı atıştırmalıklar ile gidermek isteyenler için uygundur.
Ayrıca meyve kurusunun besleyici değeri, günlük beslenme rutininize değer katabilir. Örneğin, kuru üzüm potasyum ve demir bakımından zengin kaynaklardan birisidir. Ancak meyve kurusu tüketilirken bazı faktörlere dikkat etmek gerekir. Çünkü doğal olarak yüksek miktarda şeker içerebilirler. Dolayısıyla hekiminize danışarak tüketmenizde yarar vardır. Aynı zamanda dengeli bir diyetin parçası olmalıdırlar.
Meyve kurusu kendi içerisinde çeşitlere ayrılır. Bunlardan bazıları şöyledir:
Dut meyvesi genellikle yaz mevsiminde tüketilir. Yüksek oranda demir içermektedir. Taze dutun birçok yararı vardır. Ancak kurutulmuş dut da bir o kadar fayda sunabilmektedir. Kışın bulunamayacağı için kurutulan dut, doğal olarak antibiyotik etkisi göstermektedir.
Kuru üzüm olarak da bilinen üzüm kurusu, tek başına atıştırmalık olarak tüketilebilir. Aynı zamanda keklerin ve hoşafların içerisine eklenebilir. Kuru üzüm de vücut için demir kaynaklarından birisidir. Enerji seviyesinin artmasına yardımcı olabilir. Bununla beraber kuru üzüm, kalp sağlığını destekleyebilir.
Portakal kurusu, her mevsimde tüketilebilen lezzetli atıştırmalıklardan bir tanesidir. Vücutta bulunan iltihabın azalmasına yardımcı olabilmektedir. Sindirim ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesine olanak tanıyabilir.
Limon kurusu, limonların ince dilimlere ayrılıp kurutulması ile elde edilir. İyi bir kalsiyum ve C vitamini kaynaklarından biridir. Eklem iltihabı gibi sorunlara iyi gelebilir. Kemiklerin sağlıklı ve güçlü olmasına yardımcı olabilmektedir.
Elma kurusu, sade bir şekilde tüketilebilir. Bitki çayı, komposto, pasta ve kurabiye tariflerinde kullanılabilir. Kullanıldığı her tarife aroması ile lezzet ve renk katmaktadır. Yüksek miktarda diyet lifi içeren elma kurusu, formda kalmanıza yardımcı olabilir. Uzun süreli tokluk hissi sağlayabilir.
Şeftali kurusu, yaygın olarak tüketilen atıştırmalıklar arasındadır. Bu atıştırmalık, bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Grip ve nezle gibi hastalıklardan koruyabilir. Doğal sindirim sistemi düzenleyicisi meyve kurularından bir tanesidir.
Kakule, taze ve kurutulmuş olarak tüketilebilen bir bitkidir. Meyveleri olan bu bitki, vücutta oluşan toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir. Antibakteriyel özellikleri sayesinde enfeksiyonlarla mücadele etmenize olanak tanıyabilir.
Böğürtlen kurusu, boğaz ağrılarının giderilmesine yardımcı olabilir. Özellikle pasta, kek ve kurabiye tariflerinde kullanılabilen meyve kurusundan biridir. Ağız sağlığının, ayak şişliklerinin ve yaraların düzelmesinde etkilidir. Yoğurt, smoothie ve pasta süslemelerinde tercih edilebilir.
Kayısı kurusu, zengin bir probiyotik kaynaklarından bir tanesidir. Kaşıntı ve kızarıklık gibi alerjik reaksiyonların iyileşmesine yardımcı olabilir. Vücut için faydalı bir meyve kurusu olan bu atıştırmalık, cilt bariyerini güçlendirebilir.
Meyve kurusu çeşitli sağlık faydaları sunabilir. O halde gelin, meyve kurusunun bazı faydalarına yakından bakalım!
Meyve kuruları genellikle lif açısından zengin besin kaynaklarındandır. Bu da sindirim sağlığını destekleyebilir. Aynı zamanda tokluk hissini arttırabilir.
Meyve kurusu antioksidan bakımından zengindir. Böylece genel vücut sağlığını destekleyebilir.
Kolayca gittiğiniz her yere taşınabilirler. Spor yaparken ve çalışırken açlığınızı ve tatlı ihtiyacınızı giderebilir.
Bazı meyve kuruları, kalp sağlığını destekleyebilir. Dolayısıyla kardiyovasküler hastalık riskinin azalmasına yardımcı olabilir.