Anne Sütü Arttırıcı Besinler Nelerdir?

Anne Sütü Arttırıcı Besinler Nelerdir?

Bebek emziren anneler süt tedarikini artırmanın yollarını arar. Anne sütü arttırıcı besinler sütünüzün artmasına yardımcı olur. Bebeğinizin sağlıklı gelişmesi ve büyümesi için anne sütü oldukça önemlidir. Anne sütü, bebeğinizin fiziksel gelişimine katkıda bulunmakla kalmaz. Aynı zamanda bebeğinizle duygusal bir bağ kurmanıza olanak tanır. 

Ancak bazı anneler sütünün yetersiz olduğunu düşünebilir. Beslenmesine ve sağlığına dikkat eden annelerin süt miktarı artmaktadır. Peki, anne sütü güçlendirici besinler nelerdir? İşte, anne sütü ile ilgili bilmeniz gereken ayrıntılar. 

Anne Sütü Nedir?

Anne sütü, bebeğin yaşamının ilk aylarında ihtiyaç duyduğu tüm enerji maddelerini içeren bir besindir. Bu sütün içerisinde %87’si su, %3.8 yağ, %7 laktoz ve %1 protein bulunmaktadır. Anne sütünün bileşimi, annenin yediği besinlere göre değişkenlik gösterebilmektedir. 

Bağışıklık koruyucu besinler açısından nispeten zenginlik sunabilmektedir. Anne hamilelik ve emzirme döneminde doktor kontrolünde organik gıda tüketmesi gerekmektedir. Bebeğimin Marketi organik gıda ürünleri ile konfor sunar. 

Anne Sütü Neden Önemlidir?

Anne sütü bebeğiniz için oldukça değerli bir besindir. Bu sütün bazı önemli faydaları bulunmaktadır. Faydalardan bazıları şu şekildedir:

  • Anne sütü bebeğin hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasını sağlayabilir. Bazı hastalıkları önlediği bilinmektedir. 
  • Anne sütüyle beslenen bebeklerde akciğer, sindirim ve kulak enfeksiyonları çok nadir görülür. 
  • Bebeğinizin beyninin büyümesi ve sinir sistemlerinin gelişmesi için anne sütü gereklidir. Anne sütüyle beslenen çocukların zeka seviyelerinin daha iyi olduğu belirlenmiştir. 
  • Bebeğin gözlerinin gelişiminde de anne sütü önem arz eder. Böylece göz hastalıkları riski azalabilir. 
  • Mamayla karıştırılan anne sütü çocuğunuz tarafından daha iyi hazmedilir. Bu da çocuğunuzun sağlıklı vücut yapısına sahip olmasına olanak tanır. 

Anne Sütü Arttırıcı Besinler Nelerdir?

Anne sütünü arttıran bazı besinler vardır. Anneler hem hamilelik hem emzirme döneminde organik tarım yöntemleri ile yetiştirilen ürünleri tercih etmelidir. O halde gelin, anne sütü güçlendirici besinlere yakından bakalım!

Tam tahıllar

Tam tahıllar, emziren anneler için oldukça besleyicidir. Anne sütü yapımından sorumlu hormonların desteklenmesinde büyük bir rol oynamaktadırlar. Bu sebeple tam tahılları tüketmek sütünüzü arttırmanızı sağlayabilir. Az pişirilmiş yulaf ezmesi anne sütünün arttırılmasında yaygın olarak kullanılabilmektedir. Öte yandan, arpa ve pirinç gibi gıdaları da beslenme listenize ekleyebilirsiniz. 

Sarımsak

Sarımsak da anne sütü güçlendirici besinler arasındadır. Çoğu sağlıklı diyete önemli bir desteği olan sarımsağın bir galaktagog olduğuna inanılır. Sarımsak kokusu anne sütüne geçebilir. Fakat çoğu bebeğin sarımsağın tadını beğendiği gözlemlenmiştir. Çocuğunuz sarımsak yedikten sonra gıda hassasiyeti gösteriyorsa sarımsak yemeyi kesmelisiniz. Sarımsağı deniz ürünleri, makarnalar ve soslar ile tüketmeniz mümkündür. 

Keten tohumu ve keten tohumu yağı

Anne sütü üretimini destekleyen keten tohumu, fitoöstrojenlere sahiptir. Ayrıca bu yağ, esansiyel yağ asitlerini de içermektedir. Ancak güvenilir markaların keten tohumu yağını tercih etmenizde fayda vardır. 

Badem

Özellikle çiğ bademler, sağlıklı ve protein kaynağı besin olarak bilinirler. Özellikle anne sütü nasıl arttırılır diyorsanız, badem tüketmeniz gereklidir. Böylece sütünüzün lezzetini arttırma şansı elde edersiniz. 

Susam

Susam, ebeveynler tarafından sıkça tercih edilen besinler arasındadır. Susamı tek başına tüketebilirsiniz. Bununla beraber hazırladığınız tariflerin içerisine ekleyebilirsiniz. Susam, kuru meyveler ve kuruyemişler ile karıştırılabilir. 

Yeşil sebzeler

Yeşil sebzeler, kalsiyum açısından zengindir. Yonca, brokoli, lahana, salatalık ve ıspanak gibi sebzeler anne sütü üzerinde önemli etkileri ile bilinmektedir. Ayrıca bu sebzeler, fitoöstrojenleri de içerir. 

Rezene

Akdeniz’e özgü bir bitki olan rezene, yiyeceklere lezzet katar. Bu bitki, çiğ olarak da tüketilebilmektedir. Aynı zamanda çay olarak da tüketilebilen rezene, annelerin daha fazla süt üretmesine yardımcı olabilir. Çünkü rezenede bitki östrojenleri bulunmaktadır. 

Zencefil

Zencefil de anne sütü güçlendirici gıdalar arasında bulunur. Aynı zamanda bu gıda, sağlıklı bir diyet uygulamanıza olanak tanır. Zencefil güvenli gıdalar arasında yer alsa da sağlık uzmanına danışmadan tüketmemelisiniz. 

Nohut

Akdeniz ve Orta Doğu yemeklerinde sıkça kullanılan nohut, emziren insanlar için idealdir. Eski Mısır zamanlarından beri kullanılmaktadır. Çünkü nohut besleyicidir ve protein içeriği yüksektir. Ayrıca galaktagog olarak kullanılabilir. Örneğin, makarnalara ve salatalara nohut ekleyebilirsiniz. 

Not: Bu gıdaların hepsi güvenilirdir. Ancak yine de doktorunuza danışarak tüketmenizde yarar vardır. Ayrıca günlük olarak yeterli miktarda su tükettiğinizden emin olmalısınız. 

Anne Sütünü Arttırmak için Önemli İpuçları

Anne sütünü arttırmak için bazı faktörlere dikkat etmelisiniz. O halde gelin, anne sütünü arttıran bazı önemli ipuçlarına yakından bakalım.

  • Bebeğinizle aranızdaki iletişime önem vermelisiniz. Emzirme sırasında oluşan tensel temas sırasında bebeğinizle göz teması kurmaya çalışmalısınız. Bu, prolaktin ve oksitosin hormonlarının seviyesini yükseltebilir.
  • Psikolojik durumunuz anne sütünüzü etkileyebilir. Uykunuzu almalısınız ve stres durumunuzu iyi yönetmelisiniz. 
  • Her zaman bebeğinizi doğru bir pozisyonda emzirmelisiniz. Ne kadar çok emzirirseniz, o kadar çok sütünüz artar. 
  • Dengeli ve düzenli beslenmeye özen göstermelisiniz. Her zaman yediklerinizin doğal ve organik ürünlerden oluştuğuna emin olmalısınız.